IT-cheferna Tipsar!

Sommaren är här och den efterlängtade semestern närmar sig med stormsteg. Men innan vi stämplar ut vill vi passa på att dela med oss av ett gäng IT-tips som kan hjälpa er både inför, under och efter semestern!

 
SPAM, Bluffmail & Bluffakturor – 

Under sommarperioden brukar bedrägerierna öka. Var uppmärksam och informera personal och vikarier till att vara extra noggranna. 

Surfa lugnt – 

Många använder sin arbetstelefon även privat. Men hur funkar det om man åker utomlands eller om surfen tar slut på semestern? Kolla upp hur er telefonpolicy ser ut för att undvika otrevliga överraskningar för både dig själv och för företaget. Oftast är det inga problem att lösa semestersurfen – så länge man har koll på vad som gäller!

 

Kontaktvägar Support – 

Säkerställ att ni inte har kontaktuppgifter för support till enskilda individer eftersom de troligtvis också kommer ha semester. Behöver ni vara anträffbara under semestern är det bra att göra om supportvägarna till grupper och avdelningar istället. 

 

Personberoenden – 

Har ni svårt att få ihop verksamheten för att vissa nyckelpersoner är på semester? Eller har ni svårt att få ihop semesternärvaron? Om ni har identifierat dessa problem är det bra att skapa nya rutiner och processer. Tillsammans löser ni det!

Hur hanterar du mailen / telefonen under semestern? – 

 Ska du vara ledig? Glöm inte att sätta autosvar som meddelar detta för alla dina mailboxar. Finns det viktiga mailboxar som behöver bevakas? Delegera dessa till dina kollegor eller vikarier som jobbar medan du är borta så att inget viktigt missas. Passa också på att prata in ett meddelande i din röstbrevlåda om att du har semester och när du är tillbaka. 

Och det viktigaste av allt:

Ha Semester! – 

Det är kanske inte det du vill höra – men du är inte oersättligt. Jorden stannar nog inte om du tar ledigt några dagar, eller veckor. Passa på att njuta av ledigheten och stäng av notiserna på din telefon. Om du måste läsa mailen, eller lyssna av telefonen så avsätt en tid för det och gör det någon gång om dagen. Passa på att återhämta dig och vara ledig! 

Umgås med dina nära och kära, ha semester!

Trevlig sommar, vi ses i augusti!