Snart är det dags för semester och lite efterlängtad ledighet väntar för många. Innan det är dags att sätta semesterhälsningen, logga ut och byta jeansen mot shorts vill vi dock passa på att dela med oss av lite säkerhetstips inför sommaren!

Under semestern har bedrägerierna en tendens att öka, men många har också sett en ökning av bedrägeriförsök, phishing-mail och hackerattacker i samband med pandemin. Därför är det extra viktigt att tänka på säkerheten just nu!

Den mänskliga faktorn är ofta en stor bidragande faktor till att bedrägerier faktiskt lyckas.

Detta kan låta tjatigt men vi har två tips som vi vill dela med oss av!

Kontrollera Länkar och Bilagor – det cirkulerar mycket bluffmail som blir allt bättre!

Man kan tyckas höra det ofta – men det tåls att upprepa: klicka inte på länkar eller bilagor som du inte granskat med kritiskt öga. Förväntar du dig inte att få ett dokument eller en länk från avsändaren kan du alltid skicka ett mail och stämma av vad bilagan avser – gör då detta i en ny mailtråd för att inte få svar från en eventuell bedragare! Nu för tiden ser ofta bedrägerimailen riktigt bra ut, var uppmärksam och dubbelkolla hellre en gång för mycket än för lite! Ett vanligt sätt för bedragare att komma åt kontouppgifter är att skicka ett mail med en länk eller ett dokument där man slussas vidare till en fejkad inloggningssida. När man sedan skriver in sina uppgifter i god tro registreras användarnamnet och lösenordet utan att användaren själv märker av det och ger access till mail, teams eller andra viktiga funktioner! Känns något konstigt? Stäm av med en kollega eller fråga IT-avdelningen.

Ha olika lösenord för olika tjänster, och undvik att ha ”enkla” lösenord

Visst är det smidigt att ha samma lösenord på flera ställen, men det är riktigt osäkert att ha det. Skulle det vara så att lösenordet läcker ut eller blir hackat kommer angriparna helt plötsligt åt alla dina konton och kan ta kontroll över tjänster som är kopplade till din mail. Använd inte heller samma lösenord för dina arbetsrelaterade tjänster som du använder för dina privata.

Vi bjuder också på ett sista tips:

Glöm inte att ha semester och ladda batterierna!

Missa inte någon av våra artiklar, följ oss på Linkedin för de senaste uppdateringarna!